Sortiment en collectie

De Bomentuin is bijzonder te noemen door zijn groot sortiment en collecties, bijna 1800 verschillende bomen en struiken zijn in de loop van ruim 40 jaar aangeplant. Omdat er geen (vaste) planten tussen de bomen staan is het een open geheel.

Op een terrein van circa 7.5 ha, waardoor de bomentuin de status van landgoed heeft, staan voornamelijk in gras geplant de verschillende soorten die er tot wasdom komen. Op zich is de bomentuin nog jong te noemen, maar de bomen en struiken zijn al behoorlijk van formaat.

De allereerste inplant van de bomentuin heeft zich tot een soort vogelbosje gevormd, hierin komen naast een aantal andere bomen een prachtig sortiment Buxus voor, waaronder een grote Buxus 'sempervirens Pendula'.


In de later aangekochte en ingeplante percelen staat een prachtige collectie eiken bestaande uit wel 80 verschillende soorten waaronder de bijzondere Quercus velutina, Q rysophylla 'Maya', Q pontica en Q palustris 'Swamp Pigmea'.


Ook de Japanse esdoorns zijn uitermate goed vertegenwoordigd, onder andere Acer palmatum 'Ozazazuki', de A. 'Shishigkashira', de 'Seiringa' en andere.


​Daarnaast zijn er ook veel mooie Noorse esdoorns geplant, Acer carprillipes, de conspicuum 'Phoenix' de ' Hersii' en A. cappadocium 'Sinica'.


De collectie seringen is zeer bijzonder te noemen en bestaat uit wel 50 soorten, o.a. Syringa chinensis 'Sangeana', S josikea, S 'Komorowii', S. pekinensis, S. prestonia 'Red Wine' en S. vulgaris 'Yellow Green'.


Ook beuken ontbreken niet, de collectie bestaat uit wel 60 soorten waaronder Fagus sylvatica 'Rohan Gold ', F. sylvatica 'Tortuosa", F. sylvatica 'Bicolor Sartinni', F. sylvatica 'Black Swan', F. sylvatica 'Mercedes', F. sylvatica 'Rohanii' en F. sylvatica 'Felderbach'.


Het hazelaarsortiment is apart te noemen, Hamamelis intermedia 'Birgit', H. int. 'Spanisch Spider', H. int. 'Feuerzauber', H. mollis 'Diana' en H. vermalis 'Sandra'.


De Malus collectie bestaat uit 30 soorten waaronder M. 'Marshall Oyata' en M. critten-den.


Bijzonder goed vertegenwoordigd is de collectie beverbomen, ruim 25 soorten zijn in het bezit van de bomentuin waaronder de Magnolia acuminata, M. brooklyensis 'Yellow Bird' en 'Yellow River', M. denidata, M. grandiflora 'Angustifolia', M. 'Gallissomière', div. Magnolia's soulangeana en niet te vergeten M. stellata.


Naast de beverbomen staat er ook een mooie collectie tulpenbomen, Liriodendron chinensis, L. tulipifera 'Ardis' en L. tulipifera 'Variegata' en de L. 'Chapel Hill'.


Een mooie collectie vormen de amberbomen, Liquidambar formosa, L. styraciflua 'Gumball', L. styraciflua 'Worpleston' en de soort 'Moonlight'.


Ruim 20 hulstsoorten vormen een mooie collectie, Ilex alta clariensis' Camelifolia', I. alta cleriensis 'Purple Shaft', en Ilex kochmeana.Ginkgo's 20 stuks waaronder de Ginkgo biloba 'Horizontalis' de Ginkgo biloba 'Pendula en de Ginkgo biloba 'Saratoga'.

Ook zijn er maar liefst 80 varieteiten van de Sequoiafamilie, Metasequoia en de Taxodium. Dit is een unieke verzameling!

Verder zijn aangeplant: Albizzia julibrisum , Cladastrus soorten, Clerodendrons, Cornus in div. soorten, een prachtig Euoymus-sortiment en nog vele anderen. Ook het Prunus-sortiment ontbreekt niet, bijvoorbeeld Prunus persica 'Amsden'.

En nog steeds wordt de collectie uitgebreid.

​U kunt het overzicht van de aanwezige bomen en struiken bekijken door op de knop te klikken.