Boom van de maand

Mei 2024: Taxodium distichum var. Imbricarium Prairie Sentinel (Moeras- of vijver cypres).

Hoogte : tot 20 meter, snel groeiend, smal , roodachtige bast

Breedte : tot 5 meter

Bloei : maart/april, katjes en kleine onopvallende bloempjes.

Bladeren : zeer smal, helder groen. Staan aan de bovenzijde van de tak.

Vruchten : ronde kegel.


Prairie Sentinel heeft – zoals de naam doet vermoeden – een smalle, zuilvormige groeiwijze. Moerascypressen zijn mooie opgaande bomen, ideaal voor de stedelijke omgeving.

Deze bladverliezende conifeer heeft heldergroen zeer smal geveerd blad dat in de herfst bronsrood kleurt.

Kan op diverse gronden staan , maar het liefst vochtig en op een zurige grond. Kan lange tijd onder water staan. Vormt geen zogenaamde luchtwortels zoals de gewone soort.

Ook droogte verdraagt deze boom goed.

Deze soort heeft weinig onderhoud nodig en kan bijna in elke tuin. Vogels komen graag op de boomsoort af. Het is een fijnstof-afvanger. Frisgroen in lente en zomer, prachtig naar rood verkleurend in de herfst.

Helaas is deze boom vrijwel nergens te krijgen. Men zal echt op zoek moeten naar deze aparte, naaldverliezende boom.

Maart 2024: Styrax japonicus (Japanse storaxboom / sneeuwklok).

Hoogte : tot 10 meter, licht gegroefde bast

Breedte : 5 tot 7 meter

Bloei : juni/juli wit met gele meeldraden, klein in trosjes

Bladeren : ruit tot langwerpig 3 – 11 cm , glanzend

Vruchten : eivormige steenvrucht


Dit is een elegant boompje. De takken staan gelaagd en met zijn glimmend blad is het een verfrissende verschijning. Daarbij komen er ook nog

opvallende kleine bloemen aan die nog eens lekker geuren. Het liefst staat deze in de volle grond, leemachtige, goed vochtig.

In de herfst verkleuren de bladeren oranje.

Styrax is een drachtboom voor bijen.

Er worden in Japan en Korea wandelstokken en speelgoed gemaakt van het hout.

Als men binnenkomt bij Bomentuin D’n Hooidonk, dan staat deze o.a. naast de poort.

In de bomentuin kunt u nu ook genieten van de vele voorjaarsbloeiers zoals Magnolia's en diverse sierkersen.Februari 2024: Catalpa ovata (Gele of Chinese trompetboom).

Hoogte : tot 10 meter, platen bast

Breedte : 5 tot 9 meter

Bloei : juli/augustus,  crème/geel, pluimen , geurend

Bladeren : breed, hartvormig 12-18 cm groen, viltig behaard onderzijde

Vruchten : tot 30 cm lange , dunne doosvruchten

Deze catalpa wijkt iets van de gewone trompetboom. De bladeren zijn anders en lijken meer op de Pauwlonia. De bloemkleur is creme tot geel en de bloemen zijn kleiner.

Sierlijke boom die echt beschut moet staan want hij verdraagt geen harde wind of storm. De grond mag niet te nat zijn (maar waar vindt je dat nog gezien de laatste maanden).

Wel kan hij bijna op elke grond toepasbaar zijn behalve op zware klei.

De bloemkleur varieert van creme tot geel met wat tekening van donkergekeurde strepen of stippen binnen in het hart.

De wortels zijn vlezig en de boom heeft vaak maar enkele penwortels.

Het is een drachtboom voor bijen. De bladeren worden gebruikt als huidverzorging in de cosmetica. De boom is decoratief in al zijn facetten. Qua vormgeving in zijn totaliteit, bladeren en bloemen.

Dus als je de ruimte hebt, probeer deze dan.December 2023: Diospyrus kaki (Kaki of Godenpeer / Dadelpruim)

Hoogte : tot 10 meter, gegroefde bast

Breedte : 5 meter

Bloei : juni/juli Geel , kleine bloemen

Bladeren : ovaal, groen

Vruchten : tot 7 cm, geel en eetbaar

Je ziet de vruchten tegenwoordig steeds meer in onze supermarkten. Ze komen oorspronkelijk gewoonlijk voor in het zuidoosten van Europa. Maar zoals je ziet groeien ze hier tegenwoordig prima zo ook in de Bomentuin D’n Hooidonk. Ze zijn goed winterhard. De vruchten smaken zoet maar zijn maar kort houdbaar. Er zit ontzettend veel vitamine A in. De smaak lijkt op perzik / meloen.

Je kunt deze zo uit de hand eten en ... kakivruchten verlagen de bloeddruk.

Liefst groeien ze op een humeuze goed doorlatende leemachtige grond. De Kaki is een drachtplant voor bijen en vlinders. Ze zijn leverbaar als struikvorm, laag en hoogstamboom.
November 2023: Maclura pomifera Pretty Woman

In de bomentuin d’n Hooidonk staat de Osagedoorn te pronken met deze vruchten. Ze lijken op sinaasappelen omdat ze hetzelfde formaat hebben. Deze vrouwlijke verschijning met haar vruchten kan niet zonder een mannelijke Osagedoorn in de buurt. Nu, met haar vruchten valt deze pas op. Kom je dichterbij dan zie je ook vlijmscherpe stekels. Het prikkeldraad rondom onze weides is voortgekomen van deze boom. In de Verenigde Staten gebruikten ze deze boom als hagen. De naam Osage komt van de indianenstam Osage.

De vrucht is overigens niet eetbaar. Binnenin is die gevuld met kleverig wit sap. De indianen gebruikten  het sap als bindmiddel in verf. Ook dieren lusten de Osagevrucht niet.

Heb je de ruimte voor 2 bomen die 15 tot 20 meter hoog worden en wil je een blikvanger hebben dan is deze goed te gebruiken.  Vruchtbare kalkrijke grond en verdraagt goed droogte.

(Foto's volgen)

September 2023: Prunus ‘Spire’ (Sierkers)

In deze maanden van donkerte en veel regen verlangen we weer naar de lente.Daarom is deze sierkers misschien wel een mooi cadeau voor de tuin. Heeft u nogeen plaatsje vrij voor deze smal opgaande sierkers. Wel de lusten, niet delasten. Wel de 3 cm witte bloemen met een donkerroze hart. Maar geen vruchten.Daarnaast een rode herftskleur. Deze gedijt in elk type grond mits niet te nat.De boom is makkelijk smal te houden door middel van snoei.
Dit is één van de vele soorten sierkers. In het voorjaar kleuren zij hetvoorjaar in met hun spectaculaire bloei van wit tot donker rose.
Wellicht wat gewoon maar zeer dankbaar.

Hoogte : tot 8 meter , bruine stam
Breedte : 5 meter
Bloei Lichtroze,wit april. Geurend
Bladeren groen, uitloop brons
Vruchten : Geen

Juni 2023: Acer negundo Winter Lightning (Veder esdoorn)

De veder esdoorn zie je minder als de gewone esdoorn. Toch is dit soort een toekomstboom.

Deze boom heeft zeer decoratief blad en kan tot 12 meter hoog en ook 12 meter breed worden. De twijgen hebben een rode aanzet, in de herfst verkleuren deze naar geel.De geel-groene bladeren in de lente veranderen naar geel in de herfst. De stam is glad en glimmend, de takken zijn geel van kleur.

Maar ook zonder blad heeft deze boom nog een sierwaarde, de bast en takken zijn geel en dat geeft in de winter een mooi beeld.
Deze boom is ook een goed tehuis voor insecten. Het is geen drachtboom. Hij kan goed tegen vuile lucht en kan droogte en overstromingen aan.

De geel-groene bladeren in de lente veranderen naar geel in de herfst. De stam is glad en glimmend, de takken zijn geel van kleur.

Mei 2023: Crataegomespilus grandiflora (deze boom heeft geen Nederlandse naam)

Een kruising tussen een meidoorn en een mispel. Grandiflora betekend "Met grote bloemen".

Deze boom is al in 1800 ontdekt, kan tot 9 meter hoog worden en 5 meter breed en heeft eetbare vruchten.Verdraagt alle gronden en kan natte omstandigheden aan.

Dit boompje schijnt een goede aanwinst te zijn voor een voedselbos en is een echte boom voor bijen en vlinders. De sneeuwwitte bloemen kunnen in de lente een diameter tot 3,5 cm hebben. het blad kan verschillende vormen hebben.

De vruchten lijken meer op die van de meidoorn, terwijl de boom en de bloei meer lijken op een mispel.De vruchten moet men verwerken. De kleine vruchten zitten vol zaad en hebben een kruidachtige smaak.

April 2023: Ailanthus altissima Sangiovese (Hemelboom)

De boom die nu aangeprijst wordt mag niet meer worden verkocht. We zijn dus eigenlijk in overtreding. Maar toch willen we deze boom nader belichten: de hemelboom!

Wat een prachtige boom. Deze specifieke soort (Sangiovese) is wellicht nog mooier dan de originele, gewone hemelboom.
Het worden grote bomen. Hebben een krachtige groei en een (on)even geveerd blad tot wel 60 cm. En dan die kleur van het blad: in het begin donker purper rood , later donkergroen, glanzend.

Dit is nu een boom die tegen de droogte kan, die met zijn brede kroon de verhitting tegen kan gaan en de luchtvervuiling kan verdragen. Die een drachtboom is voor bijen en waardboom voor vlinders. Dit dankzij de grote opstaande trossen van witgroene bloemen met grote hoeveelheid nectar.Deze boom kan op alle gronden, verdraagt strooizout, rijke of arme grond, droog of vochtig.

Maar………….. deze is verboden.
Vanaf 2019 mag de boom niet meer in de handel voorkomen. De boom produceert veel zaad en kan via de wortels zich veeluitbreiden. Men is bang dat de boom zich nestelt in de natuur en de inheems beplanting verdringt.De meningen zijn verdeeld. Decoratief en met de eerder genoemde voordelen. Als men het wortelgestel met rust laat (geen wortels kappen) en de eventuele zaailingen op tijd weghaalt is dit een zeer gewaardeerde boom.
Mocht er een stekje komen aanwaaien en de boom heeft de ruimte …… laten staan en geniet van de schoonheid.En anders staat er nog een prachtig exemplaar om te zien in de bomentuin d'n Hooidonk.

Maart 2023: Elaeagnus umbellata (Olijfwilg)

Van deze boom gaat Caroline van der Plas haar hart sneller kloppen. Deze boom bindt namelijk stikstof. Daarnaast kan de boom goed tegen droogte. Elke grond is geschikt voor deze boomsoort, hij kan op zowel zure grond als op en basische grond gedijen.

De boom is prima voor bijen, vogels en kleine zoogdieren en daarmee qua biodiversiteit een goede aanwinst. De hoogte van de boom is tot 5 meter, de breedte 3 tot 4 meter. De boom is rijk wit/geel bloeiend in de maanden april/mei, hierna worden de eetbare bessen gevormd welke in de maanden september/oktober aan de boom hangen.

Zeker de sierwaarde van de bloei en de rode bessen zorgen er voor dat dit boompje een welkome aanvulling is voor de tuin. Het blad is glimmend groen, de bloemen zijn geurend.

September 2022: Robinia viscosa (Amerikaanse acacia, ofwel de kleefacacia)

De Amerikaanse acacia, ofwel de kleefacacia.

Deze versie wordt 12 meter hoog. Mooie groene bladkleur, twijgen rood gekleurd. Hij bloeit rozein trossen van juni tot in augustus. Is geschikt voor grotere tuinen. Goede drachtboom en een echte bijenboom.

Waarom grotere tuinen? De boom wordt niet zo heel groot.

Na de bloei zal deze boom peulen gaan geven. En deze plakken, en dan komen ook nog de bladstelen in de herfst, en deze plakken ook, vandaar de kleefacacia. Als deze boom de ruimte krijgt in de border of gazon is dat niet erg. Je hoeft zo’n boom niet te knuffelen.

Verder is de boom goed bestand tegen droogte en kan hij nagenoeg in alle bodems aarden. Ook heeft deze acacia geen doorns. Geef deze boom een beschutte plek en zeker niet in de volle wind.Een mooie aanwinst voor de tuin.

Te zien in bomentuin d’n Hooidonk.

Augustus 2022: Magnolia virginiana (Magnolia Maryland)

De Magnolia Mayland is een kruising tussen Magnolia grandiflora en Magnolia virginiana.

Deze Magnolia’s hebben langdurig gebloeid in bomentuin d’n Hooidonk. Ze worden ook wel moeras magnolia’s genoemd. Ze zijn praktisch groenblijvend gebleven in de laatste winters.

Zeer decoratief en fris gekleurde bladeren. De bloemen zijn niet talrijk, maar bloeien voor een lange tijd verspreidt in de kroon. Ze kunnen 12 tot 15 cm groot worden, zijn crèmewit en geuren naar een zachte zeep tot lichte citroen. Bloeitijd is van juni tot en met augustus.

De bloem van Magnolia Maryland is tulpvormig, die van Magnolia virginiana schotelvormig.

Beide soorten hebben een vochtige grond nodig die doorlatend is en niet te zwaar.


Hij kan tegen een tijdelijke overstroming. De bomen kunnen tot 8 meter hoog worden. Snoeien is nauwelijks nodig. Daarnaast zijn ze ziekteresistent.

In bomentuin d’n Hooidonk staan nog meer variëteiten. Deze zomer hebben ze lang gebloeid en daarom was er veel interesse.

Als deze soorten de eerste jaren overleven (veel water geven) dan is deze boom een gemakkelijke boom. Ook een echte toekomstboom. Let wel, de boom verwisseld het gehele jaar blad, dat moet je er bij nemen.

Sierwaarde : blad, bloem, vrucht, zaden.

Juni 2022: Laburnocytisus adamii (Adams Gouden regen)

Een apart geval voor deze maand. We kennen wellicht allemaal de vroeger populaire 'gouden regen'. Deze wordt in het Latijn Laburnum genoemd. Kruis deze met 'brem' (Cytisus) en je krijgt een boom met 2 bloemkleuren in trossen. De gele bloemen van de gouden regen en de purperen bloemen van de paarse brem.
Het wordt een kleine, smalle opgaande, fijn bladigeboom van ten hoogste 7 meter. Ideaal voor de kleine tuin, goed voor de bijen en vlinders. In de herfst kleurt de boom geel, na de bloei verschijnen er peulen.

Zet hem op een beschutte plek, kan op iedere grond. Adams Gouden Regen kan een verrassende aanwinst zijn in combinatie met vaste planten in de tuin. Proberen maar eens …

Deze boom is te zien in onze bomentuin.

Mei 2022: Aesculus pavia Atrosanguinea (Rode Pavia)

Kastanjes wil men de laatste jaren niet zo vlug meer aanplanten. Dit vanwege de kastanjebloedingsziekte. Deze rode kastanje is daar minder bevattelijk voor.

Atrosanguinea betekent donker purperrood.

De bloemkleur varieert nog wel eens, van oranje tot rood, maar in ieder geval is de bloemkleur prachtig. De bloemen zijn meestal talrijk en zijn gegroepeerd in een grote pluim.
De boom heeft een brede ronde kroon, wordt 10 tot 15 meter hoog, maar is traag groeiend.
De bladeren lopen donker roodachtig uit en verkleuren naar lichtgroen.

De vruchten zijn glad.

Het is een drachtboom voor bijen en vlinders en staat het liefst op een vochtige standplaats.

Kortom, een boom die ook in een kleinere tuin prima past. De verschillende kenmerken zorgen er voor dat deze jaarrond interessant kan zijn voor de echte boomliefhebber. De knoppen die mooi uitlopen in het voorjaar, de prachtige bloemen, de decoratieve bladeren, de karakteristieke vruchten en een intense herfstkleur.

Te bewonderen in de bomentuin d’n Hooidonk.