Juni 2023: Acer negundo Winter Lightning (Veder esdoorn)
De veder esdoorn zie je minder als de gewone esdoorn. Toch is dit soort een toekomstboom.
Deze boom heeft zeer decoratief blad en kan tot 12 meter hoog en ook 12 meter breed worden. De twijgen hebben een rode aanzet, in de herfst verkleuren deze naar geel. De geel-groene bladeren in de lente veranderen naar geel in de herfst. De stam is glad en glimmend, de takken zijn geel van kleur.
Maar ook zonder blad heeft deze boom nog een sierwaarde, de bast en takken zijn geel en dat geeft in de winter een mooi beeld.
Deze boom is ook een goed tehuis voor insecten. Het is geen drachtboom. Hij kan goed tegen vuile lucht en kan droogte en overstromingen aan.
De geel-groene bladeren in de lente veranderen naar geel in de herfst. De stam is glad en glimmend, de takken zijn geel van kleur.
Mei 2023: Crataegomespilus grandiflora (deze boom heeft geen Nederlandse naam)
Een kruising tussen een meidoorn en een mispel. Grandiflora betekend "Met grote bloemen".
Deze boom is al in 1800 ontdekt, kan tot 9 meter hoog worden en 5 meter breed en heeft eetbare vruchten. Verdraagt alle gronden en kan natte omstandigheden aan.
Dit boompje schijnt een goede aanwinst te zijn voor een voedselbos en is een echte boom voor bijen en vlinders. De sneeuwwitte bloemen kunnen in de lente een diameter tot 3,5 cm hebben. het blad kan verschillende vormen hebben.
De vruchten lijken meer op die van de meidoorn, terwijl de boom en de bloei meer lijken op een mispel. De vruchten moet men verwerken. De kleine vruchten zitten vol zaad en hebben een kruidachtige smaak.
April 2023: Ailanthus altissima Sangiovese (Hemelboom)
De boom die nu aangeprijst wordt mag niet meer worden verkocht. We zijn dus eigenlijk in overtreding. Maar toch willen we deze boom nader belichten: de hemelboom !
Wat een prachtige boom. Deze specifieke soort (Sangiovese) is wellicht nog mooier dan de originele, gewone hemelboom.
Het worden grote bomen. Hebben een krachtige groei en een (on)even geveerd blad tot wel 60 cm. En dan die kleur van het blad: in het begin donker purper rood , later donkergroen, glanzend.
Dit is nu een boom die tegen de droogte kan, die met zijn brede kroon de verhitting tegen kan gaan en de luchtvervuiling kan verdragen. Die een drachtboom is voor bijen en waardboom voor vlinders. Dit dankzij de grote opstaande trossen van witgroene bloemen met grote hoeveelheid nectar. Deze boom kan op alle gronden, verdraagt strooizout, rijke of arme grond, droog of vochtig.
Maar………….. deze is verboden.
Vanaf 2019 mag de boom niet meer in de handel voorkomen. De boom produceert veel zaad en kan via de wortels zich veel uitbreiden. Men is bang dat de boom zich nestelt in de natuur en de inheems beplanting verdringt. De meningen zijn verdeeld. Decoratief en met de eerder genoemde voordelen. Als men het wortelgestel met rust laat (geen wortels kappen) en de eventuele zaailingen op tijd weghaalt is dit een zeer gewaardeerde boom.
Mocht er een stekje komen aanwaaien en de boom heeft de ruimte …… laten staan en geniet van de schoonheid. En anders staat er nog een prachtig exemplaar om te zien in de bomentuin d'n Hooidonk.
Maart 2023: Elaeagnus umbellata (Olijfwilg)
Van deze boom gaat Caroline van der Plas haar hart sneller kloppen. Deze boom bindt namelijk stikstof. Daarnaast kan de boom goed tegen droogte. Elke grond is geschikt voor deze boomsoort, hij kan op zowel zure grond als op en basische grond gedijen.
De boom is prima voor bijen, vogels en kleine zoogdieren en daarmee qua biodiversiteit een goede aanwinst. De hoogte van de boom is tot 5 meter, de breedte 3 tot 4 meter. De boom is rijk wit/geel bloeiend in de maanden april/mei, hierna worden de eetbare bessen gevormd welke in de maanden september/oktober aan de boom hangen.
Zeker de sierwaarde van de bloei en de rode bessen zorgen er voor dat dit boompje een welkome aanvulling is voor de tuin. Het blad is glimmend groen, de bloemen zijn geurend.
September 2022: Robinia viscosa (Amerikaanse acacia, ofwel de kleefacacia)
De Amerikaanse acacia, ofwel de kleefacacia.
Deze versie wordt 12 meter hoog. Mooie groene bladkleur, twijgen rood gekleurd. Hij bloeit roze in trossen van juni tot in augustus.
Is geschikt voor grotere tuinen. Goede drachtboom en een echte bijenboom.
Waarom grotere tuinen? De boom wordt niet zo heel groot.
Na de bloei zal deze boom peulen gaan geven. En deze plakken, en dan komen ook nog de bladstelen in de herfst, en deze plakken ook, vandaar de kleefacacia. Als deze boom de ruimte krijgt in de border of gazon is dat niet erg. Je hoeft zo’n boom niet te knuffelen.
Verder is de boom goed bestand tegen droogte en kan hij nagenoeg in alle bodems aarden. Ook heeft deze acacia geen doorns. Geef deze boom een beschutte plek en zeker niet in de volle wind. Een mooie aanwinst voor de tuin.
Te zien in bomentuin d’n Hooidonk
Augustus 2022: Magnolia virginiana (Magnolia Maryland)
De Magnolia Mayland is een kruising tussen Magnolia grandiflora en Magnolia virginiana.
Deze Magnolia’s hebben langdurig gebloeid in bomentuin d’n Hooidonk. Ze worden ook wel moeras magnolia’s genoemd. Ze zijn praktisch groenblijvend gebleven in de laatste winters.
Zeer decoratief en fris gekleurde bladeren. De bloemen zijn niet talrijk, maar bloeien voor een lange tijd verspreidt in de kroon. Ze kunnen 12 tot 15 cm groot worden, zijn crème wit en geuren naar een zachte zeep tot lichte citroen. Bloeitijd is van juni tot en met augustus.
De bloem van Magnolia Maryland is tulpvormig, die van Magnolia virginiana schotelvormig.
Beide soorten hebben een vochtige grond nodig die doorlatend is en niet te zwaar.
Hij kan tegen een tijdelijke overstroming. De bomen kunnen tot 8 meter hoog worden. Snoeien is nauwelijks nodig. Daarnaast zijn ze ziekteresistent.
In bomentuin d’n Hooidonk staan nog meer variëteiten. Deze zomer hebben ze lang gebloeid en daarom was er veel interesse.
Als deze soorten de eerste jaren overleven (veel water geven) dan is deze boom een gemakkelijke boom. Ook een echte toekomstboom. Let wel, de boom verwisseld het gehele jaar blad, dat moet je er bij nemen.
Sierwaarde : blad, bloem, vrucht, zaden.
Juni 2022: Laburnocytisus adamii (Adams Gouden regen)
Een apart geval voor deze maand. We kennen wellicht allemaal de vroeger populaire 'gouden regen'. Deze wordt in het Latijn Laburnum genoemd. Kruis deze met 'brem' (Cytisus) en je krijgt een boom met 2 bloemkleuren in trossen. De gele bloemen van de gouden regen en de purperen bloemen van de paarse brem.
Het wordt een kleine, smalle opgaande, fijn bladige boom van ten hoogste 7 meter. Ideaal voor de kleine tuin, goed voor de bijen en vlinders. In de herfst kleurt de boom geel, na de bloei verschijnen er peulen.
Zet hem op een beschutte plek, kan op iedere grond. Adams Gouden Regen kan een verrassende aanwinst zijn in combinatie met vaste planten in de tuin. Proberen maar eens …
Deze boom is te zien in onze bomentuin.
Mei 2022: Aesculus pavia Atrosanguinea (Rode Pavia)
Kastanjes wil men de laatste jaren niet zo vlug meer aanplanten. Dit vanwege de kastanjebloedingsziekte. Deze rode kastanje is daar minder bevattelijk voor.
Atrosanguinea betekent donker purperrood.
De bloemkleur varieert nog wel eens, van oranje tot rood, maar in ieder geval is de bloemkleur prachtig. De bloemen zijn meestal talrijk en zijn gegroepeerd in een grote pluim.
De boom heeft een brede ronde kroon, wordt 10 tot 15 meter hoog, maar is traag groeiend.
De bladeren lopen donker roodachtig uit en verkleuren naar lichtgroen.
De vruchten zijn glad.
Het is een drachtboom voor bijen en vlinders en staat het liefst op een vochtige standplaats.
Kortom, een boom die ook in een kleinere tuin prima past. De verschillende kenmerken zorgen er voor dat deze jaarrond interessant kan zijn voor de echte boomliefhebber. De knoppen die mooi uitlopen in het voorjaar, de prachtige bloemen, de decoratieve bladeren, de karakteristieke vruchten en een intense herfstkleur.
Te bewonderen in de bomentuin d’n Hooidonk.